El tant per cent (CAT)

el-tant-per-centEl tant per cent. Rafael Vallbona. Alrevés Editorial. Colecció crims.cat.

Rafael Vallbona, (Barcelona, 1960), és escriptor i periodista. És autor d’una cinquantena de llibres de tota mena entre novel·les, no ficció, poemaris i llibres de viatges; alguns dels quals han estat traduïts a diversos idiomes, i altres han estat premiats amb l’Amat Piniella i el Nèstor Luján de novel·la històrica, l’Ernest Udina de periodisme, el Ramon Muntaner de novel·la juvenil o els Jocs Florals de Barcelona, entre d’altres.

Col·laborados habitual a premsa, ràdio i televisió, és també professor a la Facultat de Comunicació Blanquerna. Tot i això sap que, novel·les com aquesta, no són gaire bon exemple per als joves.

Sinopsi:

N’hi havia que en referir-se a la Pobla del Dalt l’anomenaven la Pobla del Mal. Tripijocs, trafic d’influències i terra de corruptes, ve-t’ho aquí. I quan la crisi arriba de sobte, també hi arriben els problemes: paisatges desoladors, urbanitzacions desmanegades, edificis abandonats, i molta gent que es comença a posar nerviosa: un alcalde que governa amb mà de ferro, unes eleccions que cal guanyar, dos constructors disposats a pagar un tant per cent pel favor d’una requalificació, i dos senegalesos assassinats pels matons d’un mafiós aparentment sense cap mena de connexió. Tot plegat duu al reporter Pere Palau a ficar-se on no és benvingut per explicar el verdader sentit de tot plegat. Una crua història sobre la crisi, la condició humana i la realitat; que és dura però real. Una autèntica foguera de les vanitats de la societat catalana i espanyola d’avui mateix.

Ressenya:

Novel·la molt sòlida, narrada amb força ironia i sarcasme per part del seu autor, El tant per cent ens parla dels tripijocs i les corrupteles d’un ajuntament anomenat la Pobla de Dalt, imaginari, i que podria ser imatge de qualsevol poblet de la costa catalana d’avui en dia: crisi, atur, urbanitzacions abandonades, dirigents corruptes… Anomenat ‘la Pobla de Mal’ pels mateixos habitants, allà tothom vol parar la mà i treure’n profit de les bajanades orquestrades per l’alcalde, el tinent d’alcalde, la Policia Local i tot un seguit de persones que volen pujar al carro dels diners ràpids i fàcils.

Amb més de cinquanta personatges, Rafael Vallbona, ha creat una bona novel·la negra que s’inicia amb uns assassinats que fa que se’ns regiri l’estómac només en iniciar la lectura. Una galeta ben forta que ens deixa un regust amarg davant la hipocresia que ens envolta i la manca d’humanitat, última perversió de l’home perquè no pot caure més baix (No us ho expliquem per no fer spoilers, però l’inici és realment dur).

Relatada en primera persona quan qui ens parla és el personatge principal del llibre, Pere Palau, reporter que vol treure l’aigua clara de tot l’entramat, i en tercera persona quan l’autor ens explica els embolics de la trama. La novel·la es llegeix en un tres i no res, ja que l’argument és força àgil. Plena d’un humor molt negre, en traurem ‘suc’ de cada frase i de cada subtrama i tot amb un llenguatge fresc i força burlesc quan fa esmena dels politicastres de torn i ‘de les portes giratòries’ perquè no deixa cap fil actual, sense tocar.

Pensem que en Rafael Vallbona ha fet una estupenda crítica social en aquest llibre criminal, i aquell que pensi que els fets que ens explica són exagerats, dir-vos que ens podeu enviar un correu electrònic per explicar-vos, d’una vegada per totes, qui són en realitat els Reis Mags.

L’imaginat sempre ve d’algun lloc. Encara que no ho busquem, tot té una base real. Això que he escrit ha estat imaginat. Si hi trobeu semblances, mireu-vos al mirall.

La lectura d’aquest llibre ha estat tot un encert.

Deja una respuesta